Verslag gezamenlijk reisje op woensdag 18 mei Verslag gezamenlijk reisje op woensdag 18 mei

Verslagje gezamenlijk reisje woensdag 18 mei.
Om half negen melden zich 19 deelneemsters bij de “Bining” om zoals de gewoonte is daar de dag te beginnen waarna we te voet op naar de “Balstien” gingen om ons bij de 8 dames van de vrouwenvereniging “NIm it sa t ‘Is te voegen . Daar stond de bus al klaar dus konden we mooi op tijd vertrekken . Dit jaar hadden wij er voor gekozen om in Fryslân te blijven , en was ons reisdoel Gaasterland .De bus reed via de haak om Leeuwarden naar de snelweg              N359  richting Bolsward om daar aangekomen verder de toeristische Âldfaers Erf route te nemen .Onderwijl maakte onze chauffeur Roel ons opmerkzaam op de verschillende bijzonderheden die we voorbij reden . We reden door het dorpje Exmorra en kwamen om even voor tien uur aan in het Fries Belevingsdorp Allingawier .Hier werden we verwelkomt door een van de vrijwilligsters ,die ons naar de museum boerderij “De Izeren Ko” bracht waar de koffie met een slagroom gebakje op ons stonden te wachten dat we ons lekker lieten smaken . Onderwijl vertelde de heer Yde Schakel geboren op 10 juni 1928 en   die in de jaren 1969-’74 de grondlegger was van de museumsroute op humoristische wijze zijn levensgeschiedenis en gaf onder anderen uitleg over de betekenis van de daar aanwezige ûleboerden .Na een uurtje (hij kon de hele dag wel doorgaan met vertellen)kregen we de gelegenheid om op eigen houtje rond te dwalen en in de verschillende  daar aanwezige bezienswaardigheden een kijkje te nemen onder anderen Bakkerij De Soete inval ,Smederij, Schilders werkplaats ,de Hervormde en Gereformeerde kerk met schilderijenexpositie en tevens de ingang van het belevingsdorp.  Om 12 uur vertrokken we weer en gingen toen op naar Hindelopen   waar we om kwart voor een aankwamen .Hier waren wij   vrij in ons doen en laten .De een ging shoppen en de ander zocht een terrasje op om de inwendige mens te versterken .Omdat de weergoden ons goed gezind waren , afwisselend bewolking en zon met een aangename temperatuur konden we volop van alles genieten deze dag. Om kwart over twee melden wij ons zoals afgesproken was met Roel bij Het Eerste Friese Schaatsmuseum met o.a .de complete Elfstedentochtgeschiedenis en Traditionele Hindelooper schilderkunst. Dit waren unieke bezienswaardigheden. Half vier verlieten wij Hindelopen weer en via een mooie route  langs de zeedijk en door verschillende dorpjes met soms smalle straatjes waar de chauffeur zijn stuurmanskunst kon tonen, toerden wij door de gemeente Sûd-West Fryslân op Joure aan .Hier arriveerden we om vijf uur bij “het Haske “ waar ons een heerlijk diner wachtte. Om half zeven zaten we allemaal weer ,met volle magen in de bus voor het laatste traject van deze zeer geslaagde dag en werden om half acht weer veilig afgeleverd in Noardburgum.
Namens de reiscommissie :                                                                                                                                            Meinie Reen.