Overdenking Overdenking

Overdenking

Verbondenheid
Houd de onderlinge liefde in stand  en houd de gastvrijheid in ere, want zo hebben sommigen zonder het te weten engelen ontvangen.  Bekommer u om de gevangenen alsof u samen met hen gevangenzat, en om de mishandelden als om mensen die net zo’n lichaam hebben als u.

De tekst die hierboven staat komt uit de Hebreeënbrief. Over onderlinge liefde gaat het in de eerste plaats. Onderlinge liefde is de zorg die je als gemeenteleden voor elkaar hebt. Dat wat ons als gemeenteleden aan elkaar verbindt is de liefde van Christus. Het thema van de startzondag heeft dan ook met verbinding te maken. Je verbonden voelen met elkaar, omdat de Heer ons samenbindt. Dan hoort er onderlinge liefde te zijn, zorg voor elkaar: pastoraat, diaconaat.

Het tweede wat de schrijver noemt is gastvrijheid. Gastvrijheid verleen je aan mensen die niet bij je horen: de vreemdeling, degene van buiten.
Gastvrijheid is niet zo in ere de laatste tijd. We zien stromen vluchtelingen naar ons toekomen die een beroep doen op onze gastvrijheid. Mensen in nood. Mensen die er alles voor over hebben om naar een veilige plaats te gaan. Ze stappen in wankele bootjes, ze kruipen in overvolle vrachtwagens en de gevolgen zijn vaak verschrikkelijk. Een grote volksverhuizing lijkt aan de gang te zijn. Veel mensen in het westen ervaren het als een bedreiging van ons eigen bestaan. Zoveel nood, zoveel mensen. Wat gaat dit ons kosten! “Eigen volk eerst. Laten ze daar hun eigen problemen oplossen”. Het zijn kreten die we horen. Asielzoekerscentra in Duitsland die bedreigd worden door mensen die niet meer gastvrij kunnen, willen, zijn. Het zou ook zomaar in ons land kunnen  gebeuren.
Houd de gastvrijheid in ere, want zo hebben sommigen zonder het te weten engelen ontvangen.
Er is een gezegde in het Jodendom: Wie één mens redt, redt de wereld.
De schrijver van de Hebreeënbrief denkt daarbij aan Lot in Sodom, die twee gasten ontvangt met gevaar voor eigen leven en gevaar voor zijn gezin. Ongeweten herbergt hij echter twee engelen.
Mensen die in de oorlog onderduikers in huis namen hebben het later vaak ervaren: door één mens te redden ontstond er uit die ene mens een nieuw gezin, een nieuwe familie, toekomst.
De mensen die op de vlucht zijn, in bootjes, in vrachtwagens, lopend, het zijn mensen als wij, die angst kennen, pijn hebben. Ze hebben een lichaam als wij. Laten we onszelf een moment in hun plaats denken. Hoe graag zouden wij dan gastvrijheid ervaren!

De eerste oproep van de schrijver is een opdracht waar we nog wel mee uit de voeten kunnen: Onderlinge liefde. Veel moeilijker wordt het om de gastvrijheid in ere te houden, want dat kan wat kosten. Toch is die opdracht van levensbelang. Wij hebben zoveel mogelijkheden, zoveel gaven. We zullen moeten leren delen, gastvrij zijn. En zonder het te weten kunne  we heel bijzondere mensen helpen, toekomst geven. Ongeweten kunnen we engelen herbergen.
I.van der Pol

datum en tijdstip 21-10-2018 om 09:30 uur